Η Τράπεζά μας >Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη

Υπεύθυνος Εταιρικός Πολίτης

Στη USB Bank θεωρούμε καθήκον και υποχρέωσή μας να υπηρετούμε την κοινωνία στην οποία λειτουργούμε και να επενδύουμε σε τομείς που επηρεάζουν θετικά την ποιότητα ζωής των πελατών μας, των ανθρώπων μας αλλά και όλων των Κυπρίων πολιτών. H Τράπεζα μας έχει θέσει στόχο να προσφέρει στην κοινωνία στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, του Πολιτισμού, της Επιχειρηματικής ανάπτυξης και της Προστασίας του Περιβάλλοντος. Προσφέρουμε χορηγίες/εισφορές σε εκστρατείες και φιλανθρωπικές εκδηλώσεις Συνδέσμων που ασχολούνται με τη στήριξη και ανακούφιση ατόμων με ασθένειες, συμμετέχουμε σε εράνους, φιλανθρωπικά παζαράκια και εθελοντική αιμοδοσία. Προσπαθούμε να στηρίζουμε γενικότερα το παιδί και τη νεολαία μέσω της συμμετοχής μας σε εκδηλώσεις που αφορούν το παιδί και μέσω της εκπαίδευσης για πρόληψη και καταπολέμηση των Ναρκωτικών . Στηρίζουμε τον πολιτισμό μέσα από την προσπάθεια στήριξης πρωτοβουλιών προώθησης των Καλών Τεχνών όπως το θέατρο και το τραγούδι. Το περιβάλλον και οι ενέργειες για την προστασία του είναι σημαντικό θέμα για μας και ταυτόχρονα μια μεγάλη πρόκληση. Στηρίζουμε και προωθούμε εκπαιδευτικά προγράμματα για την προστασία του περιβάλλοντος και έργα που συμβάλλουν στη προστασία του Περιβάλλοντος.

Κοινωνική Προσφορά και Υγεία
Μέσα στα πλαίσια της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, η USB Bank στηρίζει μη κερδοσκοπικές εταιρείες και Ιδρύματα για την καταπολέμηση σοβαρών ασθενειών, την πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση παθήσεων και συμμετέχει σε εκστρατείες διαφώτισης και εράνους για τη στήριξη οργανισμών που στόχο έχουν το κοινό καλό. Έχει στηρίξει τη EUROPA DONNA Κύπρου και την εκστρατεία της με κεντρικό μήνυμα ’μην γυρνάς την πλάτη στον καρκίνο του μαστού’ συμβάλλοντας έμπρακτα στον αγώνα κατά του καρκίνου του μαστού. Όλες οι ενέργειες και εκδηλώσεις της εκστρατείας είχαν στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του κοινού αλλά και να επικοινωνήσουν τη σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και της αντιμετώπισης σε πολυθεματικά κέντρα μαστού βάσει των ευρωπαϊκών ψηφισμάτων καθώς και την ευαισθητοποίηση του κοινού και των διαφόρων αρμοδίων φορέων με μηνύματα για την ασθένεια αυτή. Ο καρκίνος του μαστού είναι η πιο διαδεδομένη μορφή καρκίνου στις γυναίκες ιδίως μετά τα 40 και αποτελεί την πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες στην Ευρώπη. Επηρεάζει μία στις εννέα γυναίκες και ένα μικρό ποσοστό ανδρών στο τόπο μας.

Κάθε χρόνο η Τράπεζα συνδράμει στην εκστρατεία διαφώτισης και Οικονομικής Ενίσχυσης του Παγκύπριου Συνδέσμου Καρκινοπαθών και Φίλων (ΠΑΣΥΚΑΦ) ενάντια στον καρκίνο ‘ΜΑΖΙ ΣΤΗ ΖΩΗ’. Έχει επίσης χορηγήσει προγράμματα όπως αυτό του ‘Καρκίνου του Τραχήλου της μήτρας’ με κύριο στόχο τους νέους και νέες άνω των 14 ετών, για αντιμετώπιση και εξάλειψη του καρκίνου αυτού μέσω της ορθής ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού για σωστή πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση.
Συμμετέχει στον ετήσιο έρανο του Αντικαρκινικού Συνδέσμου Κύπρου και στην Πορεία Χριστοδούλας για ενίσχυση των οικονομικών του πόρων. ‘Εχει επίσης συμμετάσχει σαν χορηγός σε μουσικοχορευτικές παραστάσεις που στόχο είχαν να διαθέσουν τα έσοδα τους στον Παγκύπριο Σύνδεσμο για παιδιά με καρκίνο και συναφείς παθήσεις ‘Ένα όνειρο μια ευχή’.

Τα τελευταία χρόνια η Τράπεζα στηρίζει και ενισχύει οικονομικά τις εκστρατείες του Καρδιολογικού Ιδρύματος Κύπρου όπως αυτές που διοργανώνονται ετησίως σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας και τη στήριξη διαφόρων άλλων Οργανισμών, για διαφώτιση και ευαισθητοποίηση του κοινού για τα καρδιαγγειακά νοσήματα που τις τελευταίες δεκαετίες τείνουν να μετατραπούν σε ‘επιδημία’ . Μέσα στα πλαίσια της εκστρατείας ‘Νοιώσε την καρδιά σου’ , η Τράπεζα χορήγησε την φιλανθρωπική συναυλία με τον διεθνούς φήμης τενόρο Μάριο Φραγκούλη της οποίας τα έσοδα ενισχύουν την διεξαγωγή έρευνας για την υγεία της γυναικείας καρδιάς. Στήριξε επίσης οικονομικά την εκστρατεία με προώθηση του μηνύματος ‘Go red for women’ με στόχο να αφυπνίσει τις κύπριες για τις καρδιοπάθειες και τα καρδιαγγειακά νοσήματα αφού αυτά αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου στις γυναίκες.

Συμβάλει στον ετήσιο έρανο του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού ‘Από Πόρτα σε Πόρτα’ για την καλύτερη επίτευξη του κοινωνικού του έργου. Πρόσφατα στήριξε οικονομικά την εκστρατεία ‘Κοπηλατώ για τη ζωή, Κοπηλατώ για τα παιδιά’ με στόχο όλα τα έσοδα να διατεθούν στο ‘Παιδικό Αναρρωτήριο του Κυπριακού Ερυθρού Σταυρού’.

Το προσωπικό της Τράπεζας προσφέρει πάντοτε με τη συμμετοχή του σε εράνους, φιλανθρωπικά παζαράκια και εθελοντική αιμοδοσία ενώ έχει οργανώσει εκστρατείες αγάπης και συμπαράστασης με στόχο την οικονομική στήριξη και συμπαράσταση άπορων συνανθρώπων μας, ιδίως μαθητών Δημοτικών Σχολείων.

Στήριξη του Παιδιού, της Παιδείας και της Νεολαίας
Στηρίζουμε γενικότερα το παιδί και τη νεολαία μέσω της διοργάνωσης και συμμετοχής μας σε εκδηλώσεις που αφορούν το παιδί, μέσω της εκπαίδευσης για πρόληψη και καταπολέμηση των Ναρκωτικών και μέσω της στήριξης δημιουργίας Κέντρων Απασχόλησης της νεολαίας. Ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι σε θέματα που αφορούν παιδιά, στηρίζουμε και παίρνουμε ενεργά μέρος σε δραστηριότητες διαφόρων Οργανισμών όπως τις εκδηλώσεις για στήριξη του οργανισμού ‘HOPE FOR CHILDREN’ UNCRC Policy Centre, που στοχεύουν στην προώθηση των δικαιωμάτων του παιδιού, στην ενημέρωση ενάντια στην παιδική βία και στην παροχή υπηρεσιών στήριξης σε παιδιά θύματα βίας και στις οικογένειές τους.

Στήριξη του Πολιτισμού
Προσπάθειά μας είναι η στήριξη πρωτοβουλιών προώθησης των Καλών Τεχνών και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, η στήριξη ποιοτικών πολιτιστικών εκδηλώσεων όπως θέατρο, χορό, τραγούδι, η στήριξη διαλέξεων και άλλα. Η Τράπεζα υπήρξε Χορηγός σε μεγάλες θεατρικές παραστάσεις της Αθήνας που πραγματοποιήθηκαν στην Κύπρο και Χορηγός σε μουσικές συναυλίες που πραγματοποιούνται μέσα στα πλαίσια πολιτιστικών εκδηλώσεων. Έχει επίσης στηρίξει οικονομικά πολιτιστικές εκδηλώσεις διαφόρων Δήμων της Κύπρου αλλά και σχολείων στηρίζοντας τις προσπάθειες για ανάπτυξη πολιτιστικής παιδείας στα σχολεία.

Προώθηση Επιχειρηματικής Ανάπτυξης
Μέσα στα πλαίσια προσφοράς στις προσπάθειες οικονομικής ανάπτυξης της χώρας μας, η Τράπεζα έχει χορηγήσει συνέδρια και εκδηλώσεις για προώθηση της επιχειρηματικής ανάπτυξης, για αναζωογόνηση και ενδυνάμωση της επιχειρηματικότητας τόσο στην Κύπρο όσο και στο εξωτερικό. Πρόσφατα χορήγησε αλλά και συμμετείχε σε επιχειρηματικό φόρουμ στο Λίβανο με στόχο την ανάπτυξη νέων συνεργασιών με την Κύπρο μέσω της ενημέρωσης για ευκαιρίες επενδύσεων αλλά και προοπτικών που υπάρχουν. Το Φόρουμ ήταν πρωτοβουλία του ΚΕΒΕ σε συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο του Λιβάνου. Έχει χορηγήσει το διεθνές Συνέδριο ‘Ναυτιλιακή Κύπρος 2013’ στοχεύοντας στην προβολή της Κύπρου ως ναυτιλιακό κέντρο και στην προσέλκυση ναυτιλιακών παραγόντων τόσο από την Κύπρο όσο και από τον ευρύτερο διεθνή ναυτιλιακό χώρο. Με στόχο την αντιμετώπιση καινούργιων προκλήσεων ως επακόλουθο της οικονομικής κρίσης επιχορήγησε το πρώτο συνέδριο προώθησης επιχειρηματικής ανάπτυξης για την Αμμόχωστο.

Ευθύνη Προστασίας του Περιβάλλοντος
Το περιβάλλον και οι ενέργειες για την προστασία του είναι σημαντικό θέμα για μας και ταυτόχρονα μια μεγάλη πρόκληση. Στηρίζουμε και προωθούμε εκπαιδευτικά προγράμματα για την προστασία του περιβάλλοντος και έργα που συμβάλλουν στην προστασία του περιβάλλοντος όπως τη δημιουργία Κέντρων Ανακύκλωσης και διοργανώσεων εθελοντικής δεντροφύτευσης.

Στην καθημερινή μας λειτουργία, προσπάθειά μας είναι η υπεύθυνη διαχείριση του περιβάλλοντος μέσα από την εφαρμογή προγραμμάτων και διαδικασιών ανακύκλωσης χαρτιού και περιορισμού της κατανάλωσης του μέσα από τη δημιουργία ηλεκτρονικών αρχείων και επικοινωνίας αλλά και περιβαλλοντικής διαχείρισης κατάλοιπων/ρύπων που παράγονται κατά τη διάρκεια εκτέλεσης των δραστηριοτήτων της Τράπεζας.

Η πολιτική κοινωνικής προσφοράς θα συνεχίσει να είναι αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής μας στα επόμενα χρόνια.
Έχουμε ακόμη πολλά να κάνουμε και να προσφέρουμε στην κοινωνία την οποία ζούμε και δραστηριοποιούμαστε.
Αυτή είναι η υπόσχεσή μας προς τους πελάτες μας, το ανθρώπινο δυναμικό και τους μετόχους μας και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο.